Ongetemde problemen

We kunnen er niet omheen: de COVID-crisis wordt nog steeds gekarakteriseerd door de vele onduidelijkheden en gebrek aan kennis. De dynamiek van de besluitvorming laat dat ook zien. De verantwoordelijke politieke besluitvormers worstelen van week tot week en van dag tot dag, maar verder. Besluiten worden genomen meer ‘op hoop van zegen’ dan op basis van rationele expertise. We hopen er het beste van maar de toekomst zal uitwijzen of we de goede keuze gemaakt hebben of niet.

Criticasters van de genomen maatregelen doen het voorkomen alsof zij wel precies weten wat er moet gebeuren. Of het nu over horeca gaat of over mondkapjes, over het openbaar vervoer of het eerder sluiten van winkels, altijd zijn er wel mensen te vinden die hartstochtelijk het tegendeel aanhangen.

De beslissers balanceren op het slappe koord van vertrouwen. Als ze te vaak meegaan met kritiek en veranderende inzichten, levert dat geheid een verwijt op ‘inconsequent’ en (dus) ‘onbetrouwbaar’ te zijn. Dat is de paradox van luisteren naar kritiek.

Deze week zag ik een manifest van geleerden in allerlei vakgebieden met goedbedoelde ‘multi-disciplinaire’ adviezen. Mijn advies aan de beslissers is: neem er kennis van en kijk of je er wat aan hebt. En waar hebben we dan wat aan? Aan verbeteringen van de huidige maatregelen die in feite alleen maar zijn ingegeven door de krapte in de zorg. Alle adviezen die daar geen betrekking op hebben zijn voorlopig van weinig betekenis.

De route uit de huidige malaise is gelegen in de hoopvolle ontwikkeling en gebruik van vaccins. Mijns inziens is het zaak om alle energie te zetten op vaccinatieprogramma’s. Het merkwaardige fenomenen doet zich hierbij voor dat daarop ook weer ‘tegenstanders’ zich roeren. Die zou ik in dit geval geen aandacht schenken. Begin gewoon met degenen die willen. Het is voorlopig toch niet geregeld om iedereen te bedienen. Dan kunnen we als de vaccinaties zijn gevorderd voor die niet-gevaccineerden eventueel wel een beschermend programma opzetten.

Laten we hopen dat het nu nog ongetemde probleem van de pandemie dan snel tot het verleden behoort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.