Inspiratiebronnen

Maarten van der Weijden een bijzondere held…

Wubbo Ockels zijn laatste woorden…

https://www.youtube.com/watch?v=6rDG6pE-GGY

Naomi Klein 

book-naomi-klein

 

Veel achtergronden en inzichten over waarom het zo weerbarstig is om tot duurzaam handelen te komen.

William Shakespeare – Sonnet 18

1

Zal ik je met een zomerdag vergelijken? 
Veel zachter en veel zonniger ben jij. 
Te snel weer moet de tijd van zomer wijken; 
De wind striemt soms de bloesems al in mei. 
Het hemeloog kan soms verblindend zijn, 
En dikwijls is zijn schijn van korte duur, 
Waardoor de glans van schoonheid weer verdwijnt 
Door ’t lot of door de loop van de natuur. 
Jouw zomer zal voor eeuwig zomer blijven, 
En nooit jouw pracht verloren laten gaan;
De dood zal jou niet in zijn schaduw krijgen, 
Wanneer jij in mijn zinnen blijft bestaan. 
Zolang er nog iemand leest en leeft, 
Zolang leeft ook de zin die leven geeft.

Lia Laimböck – vriendinnen

Scannen0066

Vakliteratuur

A_Bekman_Bezield_veranderen

Een vraag die medewerkers in organisaties bezighoudt is: “Hoe zorg ik ervoor dat er eens naar mij, naar ons, geluisterd wordt zodat we eindelijk eens onze echte problemen kunnen aanpakken; waar zijn ze daarboven met al die veranderingen eigenlijk mee bezig?” Dit boek van Adriaan Bekman beschrijft eenvoudig een methodologie die, gebaseerd op jarenlang onderzoek en experimenteren, beoogt om te gaan met deze kloof tussen leidinggevende en medewerker bij het vruchtbaar bewerken van weerbarstige vraagstukken en trage vragen in organisaties, vooral in moeilijke omstandigheden. Deze methodologie heeft met bezieling te maken, de innerlijke geïnspireerde beweging die het uiterlijke verder brengt.

arton135

Dit kernboek (1995) van Karl Weick geeft een uitgebreid overzicht van de theoretische achtergronden van het zingevingsproces in organisaties. Hoe verloopt het proces van zingeving in organisatieverband? Hoe werkt dat? De theorie van Weick heb ik toegepast in mijn dissertatie, met een bescheiden aanvulling. Ik maak onderscheid tussen terugkijken, betekenis/zin toekennen, en vooruit kijken, zin geven.

46410

Het standaardwerk van Anthony Giddens. Naast de theorie van Weick heb ik zijn theorie toegepast in mijn dissertatie. De twee vullen elkaar mooi aan en versterken de inzichten uit het onderzoek.

IMGP4539

Tom Peters is vooral bekend vanwege zijn eerdere werk (The Pursuit of Wow). Toch is ook Re-imagine in mijn ogen een mijlpaal in de managementliteratuur omdat hij als een van de eersten de transitie beeldend overbrengt.

f5be32N83qO4APGRI

Toegankelijke verhalen over de kunst, de valkuilen en struikelblokken om positieve macht te koppelen aan positieve liefde. Adam Kahane de meest taaie problemen op om zijn inzichten toe te passen. Van het apartheidsvraagstuk tot en met de ondervoeding in India. We kennen wel de beroemde voorbeelden van Gandhi en Mandela, maar kennen we ook eigen voorbeelden, gewoon van mensen die een organisatie op deze manier weten te leiden?

9789013063028-150

Over taaie vraagstukken gesproken! Hans Vermaak grossiert er in. Het lijkt er op dat door de (voorlopig?) toenemende complexiteit (we zijn met steeds meer mensen op dezelfde oppervlakte actief) het aantal taaie vraagstukken (en dus ook ongetemde problemen) alleen nog maar toeneemt. Dan is het een lekker en gezond uitgangspunt om daar dan maar plezier aan te beleven. Na het lezen van dit boek ben je confused on a higher level.

1412928346.01.MZZZZZZZ

Voor wie nog eens fundamenteel over macht in organisaties wil nadenken is het werk van Buchanan & Badham wel een aanrader. Met als ondertitel: ‘winning the turf game’. Het boek neemt je tot vervelens toe mee in het politieke gedrag. Alles is doordrenkt van politiek en strijd in alle mogelijke vormen waarin die gevoerd kan worden. Het laat zien dat zonder macht en politiek acteertalent je niet veel bereikt. Hoezeer het mij ook tegen gaat staan, het is wel realistisch. De machtsfactor is niet te ontlopen. Een hedendaagse Machiavelli.

9789061001737

Viktor E Frank – De zin van het bestaan dateert van 1946. Als overlever van concentratiekampen publiceerde hij zijn waarnemingen en inzichten uit zijn detentieperiode en ontwikkelde de logotherapie. Een van de essenties is dat de vraag naar de zin van het leven in zijn algemeenheid zich niet laat beantwoorden. Het gaat altijd om de specifieke zin van het individuele leven, op een bepaald tijdstip. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het individu.

Nederlandse Literatuur

30142

A.F.Th. van der Heijden – De Gevarendriehoek.

De Baron van Tuyll van Serooskerkenstraat in Geldrop waar ik geboren ben is in dit boek weergaloos vereeuwigd. Een van mijn broers was volgens Adri zijn eerste ontdekker. Hij had een door Adri geschreven liefdesgedicht gebruikt om goede sier te maken bij de meisjes…Ik ontleen regelmatig aan het werk van A.F.Th. inzichten zoals dat het leven in de breedte tot gevolg heeft dat je met veel meer veranderingen te maken krijgt. Veranderingen gaan misschien niet zozeer sneller, er zijn er gewoon veel meer van, en daar moet je wat mee. Methodieken die de complexiteit beogen te reduceren zijn daarom tot mislukken gedoemd. De actie om te reduceren maakt het zelfs weer een beetje ingewikkelder.

6183_Toni20pap_Tonio

Dit alles valt in het niet bij Tonio (2011) het requiem voor zijn verongelukte zoon.

Songteksten

Find myself beside a stream of empty thought,
Like a leaf that’s fallen to the ground,
And carried by the flow of water to my dreams
Woken only by your sound.
Alone I’ve walked this path for many years,
Listened to the wind that calls my name.
The weeping trees of yesterday look so sad,
Await your breath of spring again. 
Far beyond the hills,
Where earth and sky will meet again,
Are shadows like an opening hand.
Control the secrets
That I’ve yet to find, and wonder at
The light in which they stand.

 

Viktor Frankl

Zingeving in moeilijke tijden – You Tube documentaire

SUP in Nl. Als je maar lang genoeg doorgaat met peddelen kom je jezelf wel een keer tegen…

IMG_0894

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.