Voortspoedend inzicht

Het schijnt dat we hard op weg zijn in een tweede golf van besmettingen met COVID-19. Onze kennis erover neemt toe. Dat lijkt langzaam te gaan omdat het ons niet snel genoeg kan gaan. Positief nieuws is dat we al in een fase komen waar de ziekte voor veel mensen minder ernstige gevolgen heeft door betere behandelmethodes, ziekenhuisopnames duren korter, het deel van de mensen dat er aan bezwijkt neemt af.

Onze regering heeft het telkens over voortschrijdend inzicht als ze op een wisselpunt komen. Het beleid wordt dan aangepast. Wat velen betreft doen ze dat nogal langzaam. Dat komt omdat onze politici niet teveel tegen de (veronderstelde) meerderheid van het volk wil ingaan. Dat is wel een beetje jammer want daardoor wordt het probleem groter dan misschien nodig zou zijn. In tijden van crisis gelden echter andere wetten. Als je in zo’n situatie de regels die gelden voor de normale situatie blijft toepassen loop je steeds achter de feiten aan. Vandaar het gezegde ‘nood breekt wet’. Blijkbaar is de nood nog niet hoog genoeg daarvoor.

Als we kijken naar de effecten van de actuele toename van patiƫnten met COVID-19 is het hoofdprobleem dat de ziekenhuiszorg het al gauw niet meer kan bijbenen. Dat is ook wel logisch als je er rekening mee houdt dat in de normale situatie, dus zonder pandemie, men op tal van vakgebieden ook al alle zeilen moet bijzetten. De oorzaken daarvan zijn divers. Daar is ook al heel veel aandacht voor met tal van verbeterprojecten, maar dat zijn toch voornamelijk langdurige, geleidelijke processen waarin niet veel zogenaamde Quick Wins te behalen zijn. Daarom pleit ik ervoor dat we toegroeien naar voortspoedend inzicht door veel sneller te schakelen en te experimenteren met maatregelen en te checken wat er al of niet goed werkt. Nederland leek wel in slaap gesust omdat het relatief allemaal meeviel. Om in Rutte-termen te spreken: we hebben de wake up call ontvangen. We houden op met het voortschrijden en gaan over op de hogere versnelling van het voortspoeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.