Verslag mini-symposium 16 januari 2015

Na de opening door dagvoorzitter Leo Witvliet introduceerde Ben Verleg “Duurzaam Bankieren”. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Pim van Ballekom, vice president van de Europese Investeringsbank.

Van Ballekom lichtte toe wat de rol van de EIB is. Vervolgens benoemde Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, de maatregelen en activiteiten die zijn en worden genomen om het vertrouwen in de sector te herstellen.

Niels Dijkman, hoofd duurzaamheid corporate banking ABNAmro,
legde de zaal een concreet dilemma voor waarna Rik Maes, hoogleraar Academy for Information & Management, schetste welke veranderingen in bankieren te verwachten zijn. Andere manieren van financieren, buiten banken om, zijn in opkomst.

Na deze inleidingen ontspon zich een zeer geanimeerd gesprek met de 42 deelnemers. Duurzaamheid werd bezien voor de verschillende lagen: de eigen bedrijfsvoering, de financiering van duurzame activiteiten en de duurzaamheid van de sector. De kernwaarden die ten grondslag liggen aan “Duurzaam Bankieren” werden breed gedeeld. De meeste deelnemers ervaren in de praktijk van de banken nog niet veel verandering. Er is sterk behoefte aan meer aandacht hiervoor. De aanwezige bankiers van o.a. ABN Amro, ING en Rabo toonden zich betrokken; zij zetten zich in voor het vergroten van duurzame financiering.

Michael Huijser, directeur van het Rembrandthuis, sloot de middag af met het verhaal ‘Rembrandt en geld’. Ook in de 17e eeuw was er sprake van speculatie. Rembrandt komt in zijn brieven naar voren als iemand die steeds met geld bezig is en zocht naar manieren om veel te verdienen. Zo werkten zijn leerlingen in een productielijn aan opdrachten. Dat is de reden waarom het vaak zo moeilijk is om te bepalen of een schilderij van Rembrandt zelf is of niet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.