Supervisor

Misschien een open deur maar toch: wie goed gebruik maakt van een second opinion voorkomt veel gedoe. Dat wil zeggen als die second opinion zich echt verdiept in de besluitvorming van een organisatie.

De geformaliseerde second opinion van een raad van toezicht mankeert het nog al eens aan de kennis en kunde om de verificatie van de besluitvorming goed uit te voeren. Men gaat nog steeds te vaak het lastige gesprek uit de weg in plaats van het aan te gaan. Dat bleek bijvoorbeeld uit de affaires Maevita en Keizer, waar de raad van toezicht niet deed wat ze moest doen. Het is de hoogste tijd dat toezichthouders aangezocht worden op objectieve gronden in plaats van op politieke-vrienden-gronden.

Je zou organisaties moeten verplichten om gebruik te maken van een zoekmachine waar de kenmerken van mensen de doorslag geven voor de selectie, in plaats van een oude positie. Kijk bijvoorbeeld eens naar PMP-supervisor. (Factsheet PMP Supervisor) De mogelijkheden zijn enorm en de selectie gebeurt dan niet op basis van vooroordelen en ‘ons kent ons’, maar op basis van kwaliteiten.

Fouten maken is niet erg. Steeds opnieuw dezelfde fouten maken is dat wel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.