Participatie

cover_leerboek.jpg

Gisteren was ik in Pakhuis De Zwijger bij “De Best of Burgermeester“. Dat is een initiatief gebaseerd op de gedachte dat innovatie beter gaat als je samenwerkt.

“Bezuinigingen en huidige organisatiestructuren die geen antwoorden hebben op de uitdagingen van tegenwoordig: onze tijd vraagt om innovatie door participatie. Geen inspraakavond in het buurthuis, maar samenwerken met pionierende burgers om noodzakelijke maatschappelijke vernieuwingsprocessen te versnellen.” Zo staat het op de site van de Burgermeester Academie.

Waar gaat het om?

Een aantal voorbeelden is bij elkaar gebracht in het “Burgermeester Leerboek”. Waar het steeds om gaat is dat ambtenaren niet voor anderen gaan bedenken wat er moet gebeuren, maar dat het initiatief veel meer ligt bij burgers. Een andere benadering dan veel ambtenaren gewend zijn. Is dit nu innovatief? Nou, voor de betrokkenen wel. Ik noem dat subjectieve innovatie. Je kunt de vraag stellen: zouden ze dit niet allang hebben moeten doen? Waar heeft men afgeleerd de klantbehoefte als uitgangspunt te nemen? De aandacht hiervoor is zonder twijfel uitstekend en het enthousiasme van de mensen met initiatief is fantastisch.

Duidelijk is dat het er bij de participatiesamenleving vooral om gaat dat de overheid leert om te participeren met burgers. Niet omgekeerd.

Meer lezen: het Burgermeesterboek

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.