Paradoxaal leiderschap

9200000051724627

Recent verscheen Paradoxaal leiderschap van Ivo Brughmans. Het vervolg op De kunst van het paradoxale leven (2013). Paradoxen, en vooral hoe daarmee om te gaan, is een thema dat Ivo fascineert. De kern van zijn betoog is dat we los moeten komen van het of-of denken en meer moeten met en-en denken.

Het is de kunst om creatief om te gaan met tegenpolen, in het besef dat het vaak gaat om ogenschijnlijke tegenstellingen. De aarde heeft 2 polen maar vormt 1 geheel. Zo is het ook met veel van onze opvattingen. Door daar oog voor te hebben en er bewust aandacht aan te schenken, komen we verder. Zeker in de toegenomen complexiteit van vandaag is dat niet alleen wenselijk maar domweg noodzakelijk om niet vast te lopen. Dat geldt voor zowel individuen als voor de organisaties waarin wij opereren.

De manier om dat te doen is erbij stil te staan, te reflecteren en de dialoog te voeren om – met respect – de tegenpolen te verkennen. Paradoxaal leiderschap reikt er tal van concrete suggesties voor aan zonder te vervallen in wat er moet in welke situatie. Het gaat er vooral om dat we ons er bewust van zijn. Het polariteitenwiel, met niveaus van ‘of-of’ via tussenvormen tot ‘en-en’, draai je naargelang de situatie erom vraagt.

Ivo vroeg mij te laten weten wat ik van het boek vind. Welnu, ik vind het een verrijking. Het boek is buitengewoon transparant van opzet en toelichting. Je vliegt er doorheen en is zeer toegankelijk. Het zegt met andere woorden en tal van voorbeelden hetzelfde als bijvoorbeeld Jitske Kramer met Deep democracy. Het gaat er niet om dat we bij meerderheid besluiten nemen, het gaat erom dat alle perspectieven gehoord zijn en meegenomen worden bij onze afwegingen. Anders gezegd: het benutten van tegenstellingen en de wijsheid van de minderheid.

Verkiezingsdebatten geven invulling aan de polen. Meteen na de verkiezingsuitslag is het zaak met paradoxaal leiderschap tot goede besluitvorming te komen. In mijn woorden heet dat het toepassen van zingevende besliskunde waarbij alle aspecten vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven belicht worden. Lukt dat niet dan houden de polen elkaar in een verstikkende wurggreep en blijven de beste oplossingen onder tafel.

Nu we dit weten is er geen reden meer om het niet te doen. Laat je inspireren en bekijk het speciaal hiervoor gemaakte filmpje.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.