Nieuw: Mediation in Sudwest-Fryslan

Deze zomer start ik een nieuwe activiteit: mediation gericht op zakelijke geschillen en samenwerkingsproblemen, met name voor de sectoren bouw en zorg.

Waarom?

Afgelopen periode heb ik in eigen beheer een woning gebouwd en ervaren hoe groot de kans is op een geschil. Je moet alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat er geen stoornissen ontstaan. Het gaat steeds om de overdrachtsmomenten. Telkens als een andere specialist in actie moet komen is er de vraag of zijn vertreksituatie overeenstemt met zijn verwachting en bedoeling. Maak je dat niet expliciet, dan gaat het niet goed.

Al die schakelpunten vormen een risico waar je als het ware bovenop moet zitten om maar geen misverstanden te krijgen. De verregaande specialisaties hebben ertoe geleid dat het aantal risico’s navenant is toegenomen. Het is onmogelijk om van alles steeds het naadje van de kous te weten. Als het goed gaat lijkt dat soms meer geluk dan wijsheid. Men accepteert vaak op voorhand al dat er problemen ontstaan en calculeert een ruime risicomarge in. Maar zodra er een probleem is kost dat extra veel tijd en is de bodem van de risicopot snel in zicht.

Dat geldt niet alleen in de bouw, maar bijvoorbeeld ook in de gezondheidszorg, zowel medisch inhoudelijk als organisatorisch. Je zou kunnen zeggen dat het een verdubbelde complexiteit oplevert omdat op sommige momenten niemand meer weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Dit jaar ben ik betrokken geraakt in verschillende procedures waar de betrokkenen geen van allen nog een uitweg zien. Er is een soort patstelling ontstaan waar iedereen alleen maar ongelukkig van wordt terwijl de intenties wel goed zijn.

Beide voorbeelden staan niet op zichzelf. Overal waar ik mijn oor te luisteren leg verneem ik soortgelijke problemen. Niemand wil in juridisch gesteggel komen, maar ziet zich uiteindelijk gedwongen toch dat pad maar op te gaan. En dat is een kostbaar, tijdrovend en energie-vretend pad.

Wanneer?

Als je zelf emotioneel betrokken bent bij een geschil is het bijzonder moeilijk om ‘er boven te staan’ en met een helikopterview te kijken naar wat er aan de hand is. Het is dan zaak om er iemand bij te halen die meer zakelijk naar jouw situatie kijkt en de ruimte heeft en neemt, om tot wijze en intelligente besluitvorming te komen. Precies daar kan ik denk ik iets betekenen. Mijn ¬†jarenlange studie van besluitvormingsprocessen geeft daarvoor een theoretische basis, mijn praktijkervaring doet de rest. Dus met die kennis en ervaring ga ik anderen helpen om oplossingen te vinden voor waar het is vastgelopen of dreigt vast te lopen.

Mediation is inmiddels ingeburgerd en wordt meer en meer gezien als redmiddel om kostbare procedures voor te zijn. Dat is terecht. Voorwaarde is wel dat beide partijen een oplossing willen. Iedereen overkomt het wel eens dat door omstandigheden het niet wil lukken er samen uit te komen.

Als de wil aanwezig is, is er een grote kans om in korte tijd een probleem achter je te laten.

Start per 1 september

De woning in Sneek zijn we nog aan het afwerken, na de zomervakantie is er een mooie praktijkruimte met een perfecte sfeer om tot wijze besluitvorming te komen. De praktijk start officieel per 1 september.

Hebt u vragen of tips? Stuur dan s.v.p. een mail aan info@benverleg.nl

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.