Meer!

De jaarwisseling leidt altijd tot bespiegelingen en woorden van bezinning. Een rode draad in veel bespiegelingen is dat veel mensen geen vat hebben op de schijnbare tegenstellingen die we dagelijks voorgeschoteld krijgen in de veelheid aan informatie en media. Veel waarheden bestaan naast elkaar en gaan langs elkaar heen. Op internet circuleren lijstjes waaruit blijkt dat het op allerlei gebieden nergens zo goed gaat als in Nederland en toch heerst er grote ontevredenheid en is er sprake van onheilspellende ‘onderbuikgevoelens’.

Constructieve meerderheid

Bespiegelingen pogen daar vat op te krijgen, maar dat lukt niet erg. Vaak is het een herhaling van zetten, oude wijn in nieuwe zakken, meer praten over, dan praten met. In zijn nieuwjaarsrede heeft de burgemeester van Amsterdam het bijvoorbeeld over de constructieve meerderheid die hij in de plaats stelt van de veronderstelde stilzwijgende meerderheid. Het is zeer de vraag of deze meerderheid nog wel een meerderheid is. Is er wel een zwijgende meerderheid? Is het niet juist zo dat die meerderheid niet meer zwijgt? Dankzij social media kan iedereen altijd zijn mening, feit of verzinsel, delen. Zo zwijgzaam als die meerderheid ooit was, is het allang niet meer. En omdat het vaak langs elkaar heen gaat, iedereen preekt voor eigen parochie, neemt de polarisatie toe en neemt de kans op consensus navenant af.

Elite

De burgemeester houdt zijn gehoor voor dat zij zich moeten realiseren bevoorrecht te zijn, maar dat ze zich niet moeten laten aanpraten ‘elite’ te zijn. Een merkwaardige oproep in het gezelschap van de crème de la crème in de hoofdstad, waarvan de burgemeester per definitie behoort tot de top 100 van de meest invloedrijke Nederlanders. Een eigenschap van de elite is nou juist dat zij bevoorrecht is. Met deze benadering symboliseert de burgemeester onbedoeld de uitdaging en het onvermogen van vandaag. Hij neemt niet alleen het frame over van degenen die hij tegengas wil geven, maar doet er zelfs nog een schepje bovenop.

Liefde

Liever nemen we een voorbeeld aan de reactie van een brandweerman nadat idioten vuurwerk naar de hulpdiensten gooiden terwijl zij iemand aan het helpen waren. Hij zei dat dat niet normaal is, maar ook dat hij die malloten met liefde zou helpen als zij in een hulpbehoevende situatie zouden belanden.

Willen we meer of minder van die niet zwijgende lieden?

Meer!

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.