Leiderschap

 

jan-van-gent-

Gevleugeld Leiderschap – nieuw

Met de inspiratie van o.a. “De zintuigen van vogels”, het laatste boek van Tim Birkhead, heb ik Gevleugeld leiderschap (iBookversie) aangepast en verbeterd. Birkhead stelt de vraag hoe het voelt om een vogel te zijn. Daarvoor behandelt hij alle zintuigen aan de hand van alle onderzoeken die bekend zijn. Je krijgt zo niet alleen een beeld van wat we ervan weten, maar ook dat we vaak erg lang kunnen vasthouden aan een verkeerde opvatting. Wetenschap is altijd “naar de stand van nu”.

Wat vooral duidelijk wordt uit “De zintuigen van vogels” is dat vogels veel complexer zijn dan lange tijd is aangenomen. De hoofdvraag is: hebben vogels ook bewustzijn? Vogels leiden een leven dat in veel opzichten lijkt op dat van ons: vooral visueel, doorgaans monogaam en sterk sociaal gericht. Het is moeilijk met zekerheid vast te stellen, maar het lijkt er wel op dat emoties een rol van betekenis spelen.

Birkhead betoogt dat het onderzoeken hiervan potentieel heel lonend is. Door inzicht in de vogelwereld krijgen we meer inzicht in onszelf. Daar ben ik het mee eens. Vandaar dat ik de test: “Wat voor vogel ben jij?” in Gevleugeld leiderschap heb opgenomen. Neem de Jan-van-Gents. Zij passen bijvoorbeeld op elkaars kinderen. En in een kolonie van 20.000 vogels herkennen paren elkaar op een afstand van 700 meter en beginnen zij elkaar te begroeten. Het is een van de vele voorbeelden die voorbijkomen.

Nog steeds weten we meer niet dan wel, maar wat is het razend interessant!

Foto (© National Geographic): De Jan-van-Gents knuffelen elkaar als de partner na lange tijd weer op het nest terugkeert.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.