Innovatiekracht

Gisteren was ik bij een tweetal avondlezingen in de Koninklijke Groote Industrieele Club over innovatie in de bouw. Zowel vanuit het wetenschappelijke als het praktische perspectief komt naar voren dat de innovatiekracht in de bouwsector op een laag niveau staat. En dat staat het al heel lang. In 2005 heeft TNO een onderzoek gepubliceerd over de oorzaken voor die achterblijvende innovatie.

balkon

De belangrijkste reden is: de bouwbedrijven zien de noodzaak niet. Ieder doet zijn eigen ding. Talloze vaklui zijn niet meer in dienst van het bouwbedrijf maar – vaak noodgedwongen – als zzp-er ingezet. Bijna niemand kijkt naar het geheel want er wordt afgerekend per individuele opdracht. De metselaar plaatst dus een muur volgens de tekening ook al is er al een kozijn geplaatst. Het gebeurt echt. Vervolgens is het maken van een gat in die muur weer een extra klusje. Het is maar 1 voorbeeld.

Het patroon van de werkwijze in de bouw komt in andere sectoren ook voor, al is het blijkbaar in deze sector wel opvallend hardnekkig.

Het fascinerende is dat we dit nu al jaren weten. Waarom lukt het dan niet – enkele goede voorbeelden daargelaten – om daarin verandering aan te brengen? Alleen weten wat er aan scheelt betekent nog niet dat we anders handelen. Daarvoor is heel wat meer nodig. Onder andere een integrale benadering, een innovatieve aanpak diepast in de actuele context. Om dat in kaart te brengen hier een eerste open aanzet. Alle aanvullingen zijn welkom!

export

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.