Het paradijs?

Met de Paradise papers krijgen we wederom een beeld voorgeschoteld van de mores van het grote geld. Er is een soort geldwedloop. Wie het meeste binnenhaalt en het minste bijdraagt aan de gemeenschap wint. Het is net zo verslavend als suiker in het eten en als nicotine in een sigaret. Economische groei staat voorop, koste wat het kost, want dat is de enige manier om allemaal rijker te worden.

De dogma’s zijn doorgedrongen tot in de haarvaten van de maatschappij. Ondanks de toename van het verschil tussen mensen met veel geld en mensen zonder veel geld, komt men er met gemak mee weg. Sterker nog: degenen die aan de winnende hand zijn worden vaak erom bewonderd. Geld maken met geld is de norm.

Politici leveren op hun beurt ook een bijdrage. Zo staat premier Rutte met een stalen gezicht te beweren dat het verhogen van de BTW en het afschaffen van de Dividendbelasting rechtvaardig is. Terwijl het toch echt niets anders is dan het vergroten van de ongelijkheid. Anders gezegd: in zijn beeld is grotere ongelijkheid een goede zaak.

Wat mij opvalt aan de discussies over de ‘onthullingen’ is o.a.:

  • de legalistische benadering: het is niet verboden dus het mag
  • de onbewezen gedachten: we moeten grote bedrijven terwille zijn anders gaan ze weg
  • het ongebreideld pessimisme: bedrijven zullen dit ontwijkend gedrag blijven vertonen zolang landen verschillende regels kennen, dit moet je dus op wereldschaal aanpakken, “anders ben je gekke Henkie” (dus we doen niks)
  • het niet ter discussie komen van de onderliggende waarden van de grote bedrijven: waarom kiezen bedrijven ervoor geen normale bijdrage aan de gemeenschap te leveren?
  • het uitblijven van actie: massaal blijven we de spullen kopen van de betreffende firma’s, ongeacht hoe ze handelen.

De vraag is: hoe lang denken we dit zo vol te houden?

Noot: merkwaardig genoeg komt niet voor het voetlicht wat de impact van de Dividendbelasting is. Die is als voorheffing voor VpB/IB heel beperkt en zal daarom ook weinig effect hebben op het vestigingsklimaat.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.