Het causale kaartspel

unknown

Het is een kernkwaliteit van de politicus om zich successen toe te eigenen. Het gaat goed met Nederland zegt de Troonrede. En dan volgt samengevat: ‘en dat komt door ons beleid’. Daar zijn toch wel vragen bij te stellen. Je kan net zo goed stellen: ‘ondanks ons beleid gaat het nog best goed’. Het is maar hoe je het bekijkt.

De samenleving is een samenspel van tal van factoren die een fijnzinnige onderlinge samenhang kennen met een zelfsturend mechanisme van checks and balances. De regering en het parlement is (slechts) een van die factoren. Niet onbelangrijk, maar ook niet allesomvattend. Effecten van interventies zijn in complexe contexten niet 1 op 1 terug te voeren op beleidsmaatregelen. Het opeisen van successen is dan ook met een korreltje zout te nemen. Vaak doen we maar wat omdat niks doen geen optie is. Dat is niet te verkopen. Ferme maatregelen met bijbehorende taal wel. Dat betekent nog niet dat onze actie succesvol is.

Het causale kaartspel dat we politiek noemen heeft de belangrijke functie om aan de checks and balances vorm te geven. Dat is de belangrijkste toegevoegde waarde ervan. Ondanks het beleid dat dit zo nu en dan oplevert.

unknown-1

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.