In gelijke mate ongelijk behandelen

De kabinetsformatie loopt en dan is het ook weer tijd voor brieven (hierboven 300 boerenbrieven) en ongevraagde adviezen. Ook is er een mooie brief van de secretarissen-generaal, de top van de Haagse ambtenarij. Het is een tableau voor wie een beeld wil krijgen van de actuele managementvisie in overheidsland.

Een paar minpunten

Het stuk van 9 kantjes bevat de nodige modewoorden. Zo heeft men het over een stevige agenda, schenkt men nadrukkelijk aandacht en pleit men voor excellente dienstverlening. Een opvallend cryptische uitspraak die we tegenkomen is: “Ongelijke gevallen (moeten we) in gelijke mate ongelijk behandelen.” Dat we dat in gelijke mate moeten doen fascineert mij. Hoe meten we dat? Geen idee. Dat staat er niet bij. Ook heeft men het over “bewuste keuzes die moeilijk samen zullen gaan met eventuele ambities.” Al lezende bekruipt mij meer en meer het gevoel dat de formatie hier niet echt veel mee opschiet.

Het grote pluspunt

Maar toch. De achterliggende intentie is dat vooraf goed gekeken wordt naar de uitvoerbaarheid van voornemens en besluiten. Een besluit dat we niet kunnen uitvoeren is verspilde energie. Daar hebben we er al genoeg van. Vandaar dat het aanbod dat men in de brief doet om een scan daarop uit te voeren  ijzersterk is. Welk kabinet er ook komt, daarop kan men eigenlijk geen nee zeggen.

Een van de belangrijkste opbrengsten van wetenschappelijke onderzoeken naar goede besluitvorming is dat het welbewust vanuit verschillende perspectieven  toetsen op essentiële elementen, de kans op daadwerkelijke uitvoering sterk vergroot. Wat die elementen precies zijn is o.a. hier terug te vinden.

Het negeren van dit aanbod zou een besluit zijn dat niet aan de daaraan te stellen eisen voldoet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.