Doorstart

Na een aantal maanden er tussenuit geweest te zijn maak ik een doorstart met mijn blog. Mijn focus daarbij komt meer te liggen bij probleemoplossing en analyse van oorzaken van ontstane problemen. Kortom materie waarbij mediation-achtige aanpakken goed van pas kunnen komen.

Ik val met mijn neus in de boter vandaag. De kwestie is: gaan we een doorstart beleven met de IJsselmeerziekenhuizen of niet? Nou, dat hangt er om te beginnen natuurlijk van af wat we onder een doorstart verstaan. Het is zeer onwaarschijnlijk dat het weer wordt zoals het geweest is. Helemaal geen zorgaanbod wordt het ook niet, maar iets er tussenin dus.

Marktwerking

Er zijn mensen die zeggen dat een faillissement van een ziekenhuis niet zo bijzonder is. Dat hoort er nu eenmaal bij in de ‘marktwerking’. Ik hoor niet tot de gelovigen (want het is een geloof, geen wetenschap) van het marktdenken in de zorg. Net zo min als bij overheidsdiensten is er in veel gevallen niet echt een markt al doet men wel zijn best te doen alsof dat wel zo is. In de meeste gebieden is een ziekenhuis de facto een monopolist. Dat wil zeggen: bij voldoende presteren gaat men niet op reis omdat het ergens anders beter zou zijn. Ik schat in dat 99% van de mensen niet eens overweegt naar een andere stad te reizen voor een poli-bezoek tenzij de behandelend arts een lompe hork is.

In acute situaties is het belachelijk om eerst te onderzoeken welke post de beste zorgverlener biedt.

“Laatst had ik een hartstilstand maar gelukkig kon ik nog net zeggen naar welke eerste hulp ze mij moesten brengen”

Chaos

Door net te doen alsof er marktwerking is hebben we nu te maken met ‘omvallende’ ziekenhuizen. Een verkeerde beslissing van een bestuur kan tot de ondergang leiden van een compleet instituut. Afbreken gaat sneller dan opbouwen zoals ze vandaag aantonen in Slotervaart. Het komt allemaal chaotisch en onbeheerst over zonder dat ook maar een begin van rekening wordt gehouden met de vele patienten en medewerkers die er een probleem bij krijgen waar ze niet om gevraagd hebben.

Ik vind het kwalijk dat er zo badinerend en gemakzuchtig over wordt gesproken: “men kan zo elders aan de slag”, “het tekort aan verpleegkundigen in Amsterdam zal nu wel even opgelost zijn”, “een faillissement is een goede zaak want deze ziekenhuizen hadden toch geen toekomst.” Lees even het document Vraag en Antwoord van de Federatie medisch Specialisten en zeg dan nog eens dat het een goede zaak is.

Crisis

Het punt is dat de manier waarop dit nu allemaal zo loopt helemaal niet noodzakelijkerwijs zo moet lopen. Dat kan ook anders. Dan moeten we wel even de marktwerking uitzetten. Maar dat gebeurt niet want degenen die dat kunnen geloven hardnekkig in de illusie. En wie zitten daardoor in de crisis? Laten we voor hen hopen dat de doorstart niet te lang op zich laat wachten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.