Cryptorush

 

Elke dag staat Bitcoin, en cryptocurrency in het algemeen, in de schijnwerpers. Mensen die er geen verstand van hebben worden verleid mee te doen met de wereld van het geld, waar het enige doel is meer geld te verzamelen teneinde een luxueus leven te kunnen leiden.

Mensen laten zich graag verleiden. Bijvoorbeeld hier

Als je het filmpje bekijkt zie je dat de verleiding bestaat uit geld, waarmee je spullen kunt aanschaffen van luxe auto’s tot en met een vliegtuig. Voorbeelden worden opgevoerd van mensen die in zeer korte tijd enorme winsten hebben behaald.

Ik denk dan altijd: waarom vragen ze mij mee te doen aan iets als ze er zelf rijk van kunnen worden? Voor eigen onderzoek heb ik daarom een aantal van die verleiders maar eens uitgeprobeerd. Zodra je je gegevens invoert krijg je te maken met een Engelstalig callcenter dat je “helpt” met het beginnen met speculeren. Je hoeft er totaal geen verstand van te hebben, zo staat er bij. Je hoeft ook niet te weten hoe het werkt. Uitgelegd wordt dat het platform automatisch profiteert van de koersschommelingen. Het programma is zo slim dat je als speculant altijd profiteert. Je hoeft alleen maar geld over te maken en de rest gaat vanzelf.

De geschiedenis leert dat als er iemand ergens geld verzamelt een ander ergens geld uitgeeft. Het systeem staat of valt met groeien. Zolang mensen zich laten verleiden mee te doen met het speculeren gaat dat goed. Maar er komt een dag dat dat ophoudt. Sommigen beweren dat het met cryptocurrency anders werkt, maar bewijs daarvoor ontbreekt.

Men zet nu agressieve buitenlandse callcenters in om het systeem op gang te houden. Deze callcenters zijn kennelijk niet gebonden aan de Nederlandse wetgeving want ze blijven je bellen, ook als je zegt er geen belangstelling meer voor te hebben. Het speelt zich vooralsnog af buiten het reguliere toezicht.

Men vertelt er eerlijk bij dat het allemaal pure speculatie is en dat je niet alleen je investering kunt kwijtraken maar ook een veelvoud daarvan, de leverage. Het instapniveau is 1:50. Ben je een beetje gevorderd dan is het al 1:200. Dat betekent dat zodra de zaak instort jouw investering van 100 euro je 5.000 tot 20.000 kost. Na de financiƫle crisis van 2008 is voorspeld dat de volgende crisis veel heviger zal zijn. Dat denk ik ook.

Voor de eigenaren van de platformen maakt het allemaal niks uit. Die worden er inderdaad altijd beter van. Dat is onveranderd, elke beweging levert hen geld op.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.