Aarzel niet

130-op-de-A28-Hoogeveen-Assen

Een van de karakteristieken van een goed besluit is dat het een probleem oplost. Als er geen probleem is, is het een risico om te besluiten toch iets te veranderen. In mijn waarneming is ons land, na Denemarken, het meest ‘af’. Toch blijven we besluiten nemen om iets te veranderen. Dat zit misschien in onze aard. We willen steeds op zoek naar iets beters, zelfs als dat er niet is. We zitten nooit stil en we blijven vernieuwen. Zodoende blijven we voorop lopen. ¬†Amsterdam is zelfs uitgeroepen tot de meest innovatieve stad in Europa zonder daar bewust iets voor gedaan te hebben.

Innoveren en veranderen betekent niet dat het ook altijd beter uitpakt. Elke nieuwe situatie roept nieuwe vragen op. Zo kan het gebeuren dat door een besluit dat niet aansluit op een probleem er nieuwe problemen ontstaan. En daar kunnen we ons dan weer druk om maken.

Een voorbeeld:

De maximum snelheid op de wegen is verhoogd. De reden daarvoor was onduidelijk. De tijdwinst op de relatief kleine stukken snelweg in ons land waar je nu 130 mag is eerder uit te drukken in seconden dan in minuten. Let maar eens op als je rustiger rijdt. Hoe vaak gebeurt het niet dat je dan bij de afrit vlak achter degene staat die je tevoren voorbij is gescheurd? Het verhogen van de maximum snelheid is kennelijk meer gedaan voor het gevoel. Het is zo lekker om hard te rijden.

De gevolgen zijn door verschillende deskundigen voorspeld. Het aantal dodelijke ongelukken is verdrievoudigd en de files zijn toegenomen op de wegdelen waar het invoegend verkeer de snellere automobilisten hindert doordat die dan flink op de rem moeten trappen (met alle ergernissen van dien). Bijkomend gevolg is de milieuschade. Kortom: wat een dom besluit was dat. De oude situatie kende geen probleem. De nieuwe wel.

Nu we weten dat veel problemen ontstaan door besluiten die geen probleem aanpakken is er alle reden om daar extra goed op te letten. Als er geen helder probleem op tafel ligt aarzel dan niet om geen besluit te nemen!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.